Трећи Фестивал „Златне хармонике Краљева“, који Културни центар „Рибница“ организује уз подршку Града, обиловао је богатим културно-уметничким програмом у ком су за краљевачку публику приређена два концерта класичне музике, промоција књиге, такмичење младих хармоникаша и концерт „Теби за љубав“ – ауторско вече композитора Мише Мијатовића.

Овогодишњи програм отворен је концертом класичне музике у Градској кући на ком је изведено неколико светских премијера за хармонику и камерни оркестар. Краљевачки хармоникаш Никола Пековић, Београдски камерни оркестар, под диригентском палицом Данијела Гајса из Немачке, и специјални гост – композитор, диригент и мултинструменталиста Александар Седлар извели су композиције познатих домаћих композитора Татјане Милошевић, Ивана Бркљачића, Александра Седлара, Ане Крстајић, Игора Андрића и 3орана Ерића.

Друге фестивалске вечери краљевачкој публици представили су се студенти Факултета уметности у Нишу из класе Николе Пековића – Марија Ратков, Петар Бешовић и Немања Чамагића, који су уприличили концерт испуњен делима различитих епоха и стилова. Ови млади талентовани извођачи су показали своје умеће и могућности савремене академске хармонике извођењем дела Доминика Скарлатија, Анатолија Кусјакова, Владимира Бонакова, Бацинија, Филипа Гласа…

За све поклонике хармонике који су присуствовали промоцији монографије „Хармоника y Србији од Пашоне до Универзитета“, аутор проф. др Љубомира С. Лукић приредио је својеврсно путовање кроз историју и чудесни свет хармонике. Промоцију ове значајне монографије, која обухвата живот и дело најзначајнијих српских хармоникаша свих генерација, композитора за хармонику, професора и градитеља хармонике, употпунила је талентована млада нада нашег града – Новица Неговановић млађи који је извео неколико композиција од народне до класичне музике.

На централном градском тргу, уприличено је такмичење младих хармоникаша за признање „Новица Неговановић“ на коме се 16 кандидата из Србије, Републике Српске, Мађарске и Румуније надметало за прве три награде. Првонаграђени такмичар добио је снимање једног кола у студију Александра Софронијевића, док су остале две награде новчане. У ревијалном делу програма бројну публику својим познатим нумерама обрадовала је наша суграђанка Снежана Ђуришић у пратњи познатих краљевачких златних хармоника Александра Софронијевића и Народног оркестра РТС-а под управом Владе Пановића.

Чувени краљевачки виртуoзи, чувари традиционалне народне музике на хармоници, последњег дана фестивала, код популарног Милутина, приредили су публици вече композиција нашег познатог композитора и инструменталисте на хармоници Мише Мијатовића под називом „Теби за љубав“. Славко Бањац, Зорица Брунцлик, Радиша Урошевић, Јелена Броћић, Милица Миловановић и Марко Костић,  уз Мијатовићев оркестaр, низали су своје хитове, а у репертоар су уврстили и нумере које је Мијатовић компоновао за Снежану Ђуришић, Миру Шкорић, као и песме које су изводили Маринко Роквић, Добривоје Топаловић и многи други.

Осмишљен као вид признања познатим, а нашим, виртуозима, са циљем неговања народне музике на хармоници, Фестивал „Златне хармонике Краљева“ изазвао је велико интересовање Краљевчана, али и љубитеља народне музике из других градова и општина. Фестивал је настао, на иницијативу краљевачких ”златних хармоника“ – покојног Новице Неговановића, Мише Мијатовића, Владе Пановића, Александра Софронијевића и неколико љубитеља народне музике, 2022. године. Богат вишедневни културно-уметничким програм, који је бесплатан за публику, из године у годину привлачи све веће интересовање не само младих и талентованих такмичара, већ познатих врсних музичара и певача.

Print Friendly, PDF & Email