Свечаном академијом краљевачко Јавно комунално предузеће „Чистоћа“ обележило је значајан јубилеј – 70 година постојања и рада. Директор ЈКП „Чистоћа“ Новица Лишанин захвалио је бројним пријатељима и колегама на досадашњој изузетној сарадњи јер, како сматра, без њихове подршке ово предузеће не би тако успешно савладало бројне изазове и задатке током претходних година.

„Јако добро радимо, полако напредујемо и развијамо се, покушавамо да идемо у корак са временом и трендовима, трудимо се да нашим грађанима излазимо у сусрет и решавамо њихове захтеве, пратимо њихове коментаре на друштвеним мрежама и реагујемо у најкраћем могућем року. Пре седам деценија, на данашњи дан, основано је предузеће ′Чистоћа′ и данас обележавамо седамдесет година озбиљног рада, труда и прилично исцрпног залагања свих запослених. Моје колеге свакодневно дају свој максимум, јер за нас не постоје Нова Година, ни Ускрс, ни Божић, ми излазимо на терен сваког дана и трудимо се да одржимо сјај који наш град има и ја сам им бескрајно захвалан на уложеном труду и сарадњи“, истакао је Лишанин.

Он је захвалио и суграђанима на стрпљену и разумевању када ЈКП „Чистоћа“ није било у могућности да ажурно реагује и одговори на њихове захтеве, па поручио:

„За изглед и чистоћу једног града не може бити заслужно једно предузеће, већ сви они који чине друштвену заједницу на његовој територији. Дакле, лице града је одраз бриге и опхођења његових грађана према њему, а Град смо сви ми заједно.“

У оквиру Свечане академије приказан је и филм о јубилеју, урађен у продукцији Радио-телевизије Kраљево, а уручене су плакете и признања најзаслужнијим радницима, као и захвалнице сарадницима предузећа. Том приликом, уручена је и захвалница Граду Краљеву односно градоначелнику др Предрагу Терзићу.

Градоначелник је подсетио да је Град Краљево оснивач седам јавних предузећа, али, како сматра, сигурно је да „Чистоћа“ представља огледало града Краљева.

„У оквиру ′Чистоће′ постоји неколико радних јединица тако да се ово предузеће бави одржавањем и чишћењем зелених површина, одношењем смећа, градским гробљима, али и паркинг сервисом. Град је ове године, у сарадњи са Министарством грађевине, саобраћаја и инфраструктуре, обезбедио средства захваљујући којима смо поставили сензоре на сва паркинг места у две централне градске улице – Цара Лазара и Цара Душана, па данас сви возачи који улазе у ове улице могу да виде да ли има слободних паркинг места како би одлучили да ли ће ући у ту улицу или наставити даље да траже паркинг“, подсетио је Терзић.

Он је истакао да је Град Краљево дао субвенције ЈКП „Чистоћа“ како би ово предузеће купило још једно возило за одношење смећа и реконструисало своју управну зграду, а све у циљу обезбеђивања бољих услова за функционисање и рад предузећа.

„У ′Чистоћи′ раде вредни људи који углавном имају само завршену основну школу, али се свакодневно труде да овај град учине што чистијим. Они устају много пре других људи који раде у јавном сектору и целог дана вредно раде како би наш град учинили лепшим за све наше грађане. Трудимо се да у сарадњи са ′Чистоћом′ интезивно чинимо све што је у нашој моћи да наш град буде лепше место за живот свих грађана Краљева“, казао је градоначелник.

„Чистоћа” данас, 70 година касније, има пословни простор од 3.000м2, расадник од пет хектара, може да се похвали возним парком од око 30 специјалних и других возила, продајном трговачком мрежом од шест продавница, сопственом котларницом, реконструисаним градским гробљем и 305 радника који представљају савремен колектив спреман и способан да решава бројне комуналне проблеме нашег града. У оквиру једног од највећих градских комуналних предузећа послују радне јединице – Комунална хигијена, којој припада Зоохигијена, Градско зеленило, Градско гробље и Паркинг сервис.