Радове на асфалтирању дела Жичке улице у Рибници – од кружног тока до скретања у Улицу 8. марта односно радове на изградњи атмосферске канализационе мреже у Рибници, са помоћницима и члановима Градског већа града Краљева, обишао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић. Обиласку су присуствовали и директори Јавног предузећа за уређивање грађевинског земљишта Краљево и Водопривредног предузећа „Западна Морава“ – Марица Мијајловић и Велизар Ерац, као и представници ЈКП „Путеви“ Краљево.
Како је истакао градоначелник, вредност радова, који су започели 17. јуна ове године и одвијају се знатно брже од предвиђеног, износи чак 55 милиона динара.
„Био је циљ да што је могуће мање грађана осети прекид саобраћаја на овој деоници пута и зато је за извођење радова изабран летњи период – период годишњих одмора и школског распуста“, каже градоначелник и додаје да се настојало да се ова фаза радова подели на неколико мањих фаза тако да, када су завршени радови на кружном току, ‘Путеви’ су асфалтирали ту саобраћајницу и она је пуштена у саобраћај. Након асфалтирања дела од кружног тока, око 100 метара, већ сутра, моћи ће да се користи и овај део Жичке улице. Тако ће, како истиче градоначелник, мештани овог дела Рибнице – и улица Горана Kовачића и Цељске и Новице Јолића и Гочке и Босанско-херцеговачке моћи да користе излаз ка кружном току и ка Главчићевом мосту, а и мештани Улице 8. марта и споредних улица моћи ће да се директно укључују на Жичку улицу, а много ће значити и мештанима Kовача јер ће преко Улице Петра Лековића моћи да дођу до 8. марта и да наставе ка кружном току и ка Главчићевом и старом ибарском мосту.
„Данашњи радови су доказ да можемо да радимо брзо, да можемо да радимо квалитетно, да можемо да бринемо о грађанима – нећемо заробити овако прометну улицу на три месеца, већ ћемо завршавати део по део радова тако да излазимо у сусрет свим грађанима овог дела Рибнице и Kовача и свим оним људима који пролазе кроз Жичку улицу“, казао је Терзић и истакао:
„Радови морају да буду завршени до 1. септембра јер тада почиње школска година и важно нам је због саобраћаја, због градског превоза и важно нам је због свих оних људи који ће тада завршити годишње одморе јер тада ће густина саобраћаја бити неупоредиво већа и не смемо дозволити да овако прометна улица буде затворена за саобраћај у септембру.“
Како је истакла директорка Јавног предузећа за уређивање грађевинског земљишта Краљево Марица Мијајловић, атмосферска канализациона мрежа у Жичкој улици пројектована је за потребе одвођења атмосферских вода са новоизграђеног стамбеног насеља на локацији Воћареве ливаде. Техничка документација је урађена у две фазе – прва у дужини од 883 метра и пречника фи 1.000 милиметара је завршена у мају 2022. године, за шта је у 2021. години издвојен 41 милион, у 2022. још 19 милиона, а друга фаза је дужине 356 метара, где су цеви пречника фи 1.200 и 1.000.
„Ми дупло брже завршавамо ове радове. ‘Западна Морава’ као носилац, а као подизвођач локални ‘Путеви’, заједничким снагама изводе другу фазу – од самог реципијента, од Ибра, преко кружног тока, свих сливника, решетки, све што чини елементе атмосферске канализације. До сада је изграђено 310 метара и остало је још 46 до црпне станице. Прва фаза је била од Воћаревих ливада заједно са црпном станицом“, подсетила је директорка нагласивши:
„Пуштамо у функцију изузетно важну атмосферску канализацију за овај део насеља односно новог насеља Воћареве ливаде. Сведоци смо климатских промена, више се не дешава да киша пада константно на читавом подручју града него огромна количина воде падне на једном малом простору и долази до изливања. Рибница је изузетно проблематична што се тиче атмосферске канализације. И у Излетничкој што смо радили и све пројекте које смо радили – радимо да она буде максимално санирана што се тиче атмосферских вода. Ту су некада постојали природни канали, који су затворени, зацевљени, грађани су на своју руку одрађивали неке радове и изазвали конфликтне тачке. Морамо да водимо рачуна да атмосферска мрежа односно мрежа атмосферске канализације буде урађена по прописима, по свим стандардима како би задовољила потребе када падну велике количине воде.“
Према речима директора Водопривредног друштва „Западна Морава“ Велизара Ерца, далеко су испред динамике извођења радова и очекује да ће комплетне радове завршити до 1. септембра ове године.
„Кренуло се од израде чеоног зида обалоутврде уливне грађевине од депонованих камених блокова дужине 25 до 55 центиметара, затим машински ископ за формирање каналског рова у који је постављен цевовод – око 310 метара је одрађено, што значи 90 процената радова. Уз земљане радове, вршени су и бетонско-армирачки радови на изради ревизионих шахти сливника сливничких веза, а затим и асфалтерски радови – пре свега на кружном току, како би се што пре отворила саобраћајница Миломира Главчића и Душана Поповића. Остало је неких 10 одсто радова – да се изврши инсталација са постојећим црпним станицама које су инсталиране у првој фази изградње и асфалтерски радови“, рекао је Ерац.
Print Friendly, PDF & Email