Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић, министар саобраћаја, инфраструктуре и грађевинарства Горан Весић и министар културе Никола Селаковић посетили су Краљево и том приликом обишли радове на петљи Адрани Моравског коридора, а потом манастир Жичу и Краљевачко позориште. Добродошлицу делегацији Владе Републике Србије пожелео је први човек Краљева – градоначелник др Предраг Терзић.

Вучевић је истакао да је задовољан досадашњом динамиком радова на делу Моравског коридора на петљи Адрани, као и да се нада да ће до краја године бити завршена деоница од Крушевца до Врњачке Бање и Трстеника, што ће, како сматра, бити сјајна вест за овај део Рашког и Расинског управног округа.

Приликом посете једном од најзначајнијих и најлепших манастира у Србији – Жичи, у оквиру чијег комплекса је у јуну ове године завршен пројекат рехабилитације приступних саобраћајница и платоа, премијер је разговарао са сестринством о свему што је до сада урађено и шта треба да се учини у наредном периоду како би манастир Жича вратио сјај који заслужује.

„Сама чињеница да је овај манастир, из XIII века, место крунисања седморице српских краљева и један је од стубова државности, не само цркве, него и целе нације, јесте позив свима нама да будемо веома посвећени и да још више у њега улажемо“, казао је Вучевић, истакавши да је у плану уређење комплетне фасаде манастира, а ради се и на уређењу простора око манастира.

„Не може да буде модернизације без историје, духовности и културе, нити може довољно да се улаже у заштиту, очување и унапређење наше културне и духовне баштине без јаче економије и привреде, то су ствари које морају бити повезане, не искључиве“, констатовао je премијер, додавши да у самом граду Краљеву, али и целом Рашком округу, предстоји још много радова, као и да ће делегација Владе наставити активно да обилази све управне округе у Србији.

Према речима министра Весића, за  град Краљево и околину најбитнији је завршетак Моравског коридора, а како сматра, све три петље у Краљеву ће бити завршене најкасније до 2026. године, чиме ће Моравски коридор, којим гравитирају људи из Краљева, Чачка, Врњачке Бање, Трстеника и Крушевца, бити комплетно завршен.

Министар је навео да ће до 2026. године бити завршено  и пројектовање брзе саобраћајнице између Краљева и Новог Пазара, у дужини од 84 километара, која ће омогућити да се за свега 20 или 25 минута стигне од једног до другог града. Он је подсетио да су у току преговори у вези са средствима за пројектовањем реонструкције пруге Сталаћ-Краљево-Рудница, а у плану је и реконструкција пруге Крагујевац-Краљево односно пруге Краљево-Чачак-Пожега, као и изградња бициклистичко-пешачког моста код Маглича чиме би, како сматра Весић, оживео још један од важних средњовековних споменика културе.

Приликом обиласка манастира Жича, министар Селаковић изразио је задовољство што има прилику да посети манастир који представља колевку српске духовности и државности. Он је најавио да их у наредној години очекује велики и важан задатак – почетак обнове фасаде.

„Тако ће вратити своју препознатљиву црвено-пурпурну, краљевску боју, ону која је њен заштитни знак и ону која сведочи о њеној прошлости и јединствености у оквиру Српске цркве“, изјавио је Селаковић, истакавши да је заједнички задатак свих нас да ово предивно место прикажемо не само српској, већ и балканској, европској и светској јавности.

„Краљево има срећу што је један од градова, јужно од Саве и Дунава, у којем постоји позориште са континуитетом од 75 година, које иако је мало по броју људи који чини његов колектив и глумачки ансамбл, веома је значајно по броју остварених признања и награда у претходних 10 година. Министарство културе помагало је Краљевачком позоришту, а враћањем у државну, а потом и у градску својину, објекта некадашњег хотела ′Париз′ стекли су се услови за проширење Позоришта. Министарство културе позива Град Краљево да се пријави на конкурсе  како би заједничким снагама и средствима помогли проширење и потпуну адаптацију Позоришта и на тај начин ћемо додатно подржати Позориште у његовом деловању на јачање културне сцене града“, поручио је Селаковић током посете Краљевачком позоришту.

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић истакао је да посета премијера Вучевића, министра Весића и министра Селаковића много значи Граду и свим Краљевчанима.

„Обишли смо радове на Коридору чијом изградњом ће бити омогућено свим Краљевчанима, али и житељима Врњачке Бање, Трстеника и Крушевца, да брже могу да стигну до Београда са једне стране, а са друге брже могу да стигну и до Ниша, и даље преко Северне Македоније до Грчке, а преко Бугарске до Турске“, подсетио је Терзић.

Градоначелник је нагласио да је, током обиласка радова на платоу и приступној саобраћајници манастира Жича, у шта је Министарство саобраћаја, инфраструктуре и грађевинарства уложило чак 94 милиона динара, а преко Министарства културе су обезбеђена средства како би завршили радове на самом манастиру, договорено да се припреми пројектно-техничка документација како би била извршена реконструкција моста који води до самог манастира.

Према његовим речима, поред јубилеја, који ће обележити ове године, повод посете делегације Владе Републике Србије Краљевачком позоришту јесте помоћ и подршка у даљем раду у смислу инвестиционог улагања.

„Разговарали смо око припреме пројектно-техничке документације за реконструкцију постојећег објекта Позоришта, али и ресторана и хотела ′Париз′ како би ова зграда, која је коначно постала јавна својина града Краљева, добила нови сјај“, поручио је Терзић.

Милош Вучевић је први председник Владе Републике Србије који је посетио Краљевачко позориште, а са богатим историјатом и бројним успесима нашег Позоришта, премијера и делегацију Владе, упознао је директор Миодраг Динуловић.

Print Friendly, PDF & Email