Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, са помоћницима и члановима Градског већа, обишао је неколико локација у месним заједницама Чукојевац и Витановац.
Будући да Град Краљево помаже изградњу и обнову цркава и црквених објеката у Епархији жичкој, Одлуком о буџету за 2024. годину издвојено је двадесет милиона динара за финансирање или суфинансирање пројеката традиционалних цркава и верских заједница односно пројеката за изградњу, одржавање и обнову црквених и верских објеката на територији града Краљева. У Црквеној општини Чукојевац, код Храма Покрова Пресвете Богородице, за препокривање парохијског дома, који је, према речима старешине храма протојереја Жељка Филиповића, од великог историјског значаја за гружански крај, али и наш град, издвојено је 1.645.345,00 динара из буџета Града.
„Следеће године се навршава 140 година од изградње Дома. Била је неопходна реконструкција кровног прекривача, већ је долазило до прокишњавања услед великих падавина. Ранији радови извођени су пре 70 или 80 година“, каже свештеник и додаје да је дом, током и Првог и Другог светског рата, имао важну улогу за мештане овог краја.
„И свети владика Николај Велимировић је често долазио и држао беседе народу са трема парохијског дома, који је ту као сведок наше историје и страдања српског народа. Захваљујући Граду Kраљеву и благослову нашег епископа митрополита Јустина, извршена је реконструкција“, истиче старешина Храма.
Градоначелник је са сарадницима потом обишао и радове на реконструкцији водоводне мреже на територији месних заједница Чукојевац и Витановац. Укупна вредност пројекта је 170.470.000 динара.
Према речима директорке Јавног предузећа за уређивање грађевинског земљишта „Краљево“ Марице Мијајловић, да би се обезбедило континуирано, квалитетно и контролисаном снабдевање водом у овим месним заједницама, приступило се изради пројекта, који је израдио ЈКП „Водовод“ Краљево, и који се састоји из две фазе.
„Прва фаза подразумева део од прикључка до цркве, у дужини око 2,9 километара, друга фаза је око 7,8 километара. Процедура прибављања потребних сагласности је започела у априлу, али с обзиром на то да се ради о паралелној траси са државним путем, чак и подбушивање под државним путем, морали смо да прибавимо све сагласности – од „Путева Србије“, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, и тек кад су се створили сви услови, јавна набавка је реализована преко Градске управе града Kраљева, градоначелник је својим решењем именовао надзор из Дирекције, тако да је успешно завршена ова деоница. Надамо се обезбеђењу додатних средстава и наставка до завршетка комплетне инвестиције“, рекла је Марица Мијајловић.
Како је објаснио директор ВД „Западна Морава“ Велизар Ерац, прва фаза подразумева изградњу главног крака – крак 1 и 19, у укупној дужини 2.860 метара, са потребним прикључцима у укупој дужини од 30 метара, који ће се реализовати у другој фази. Предвиђено је подбушивање због конфигурације терена целом трасом главног крака 1 паралелно са државним путем II A реда.
„У првој фази смо одрадили неких 611 метара подбушивања, при чему је подбушивање ишло испод реке Груже, а укупна вредност радова је 10.668.000 динара. Постављене су полиетиленске цеви пречника 150 милиметара, притиска 10 бари и направљен је потпуно нов шахт прикључка, реконструисан стари, шахт 1 и 2 су направљени и обезбеђени су прикључци за крак 1 и крак 2“, казао је Ерац.
Представници Града су обишли и плато испред зграде Поште у Витановцу, који је асфалтиран средствима из буџета Града. Како истиче Марица Мијајловић, асфалтирано је 450 метара квадратних, кроз Програм уређивања грађевинског земљишта, а укупна вредност радова је 1.700.000,00 динара са ПДВ-ом.
„Урадили смо платое у Kаменици и Врдилима ове године, управо се потписује уговор за два – у Адранима и Цветкама, имамо најаву за наредну годину – још два до ребаланса, а потом ћемо видети колико ћемо средства одвојити за друге месне заједнице које буду имале овакве захтеве“, изјавила је директорка.
Градоначелник је приликом обиласка истакао да његов, посао чланова Градског већа и помоћника јесте да раде у канцеларији, да одржавају састанке са директорима предузећа и установа, да одлазе у Београд, али да је неопходно да одлазе у села, да причају са људима, да виде шта су њихове потребе.
„Све ово су били захтеви мештана Витановца и Чукојевца, а ми се трудимо да изађемо у сусрет сваком грађанину Краљева без обзира где он живи. Наша територија је највећа, после Београда, у читавој Србији и треба обићи и Студеницу и Мланчу, отићи на Рудно у Бзовик, Гокчаницу, Жичу, Готовац, Врдила, Самаила и у Адране, доћи у гружански и гледићки крај, јер ми обилазимо свако од ових места, разговарамо са људима, па онда опредељујемо средства. Када припремамо буџет за наредну годину, када припремамо Програм уређивања грађевинског земљишта, да, у складу са могућностима, обезбедимо новац како бисмо асфалтирали путеве, градили канализациону и водоводну мрежу, да обезбедимо средства да решавамо проблеме грађана. Неки од тих проблема су стари и 30 и 20, година, а на нама је да решавамо проблем по проблем, а све у циљу да помогнемо људима. Да ли ћемо све проблеме решити – нећемо, али ћемо се трудити да све што је приоритет за људе, што им живот значи и мења начин живота, да помогнемо, решимо, урадимо и изградимо, и управо због тога су непосредни контакти важни јер тада знамо шта мучи људе и то решавамо“, поручио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић.
Према речима Милана Вујичића, који је председник Месне заједнице Витановац већ десет година, много је урађено за то време будући да је наследио само један контејнер, у којем је била канцеларија Месне заједнице.
„Први задатак нам је био да направимо Месну заједницу односно просторије за ту намену, за шта је Град издвојио велика средства – откупио је стан од приватника, премештена је Месна заједница односно Месна канцеларија и тај пројекат је био вредан око 3.000.000 динара, реконструкција и опремање. За 10 година око пет километара некатегорисаних путева урађено је у самом Витановцу, који је највеће село у гружанском и гледићком крају. Пошто месне заједнице Витановац и Чукојевац спаја црква, заједнички смо урадили препокривање парохијског дома, као и салу и капелу од 300 квадрата на гробљу, расвету на фудбалском игралишту… све што су мештани изнели као своје захтеве, Град је нашао разумевање и све што је започето и обећано – испуњено је и урађено у целости“, рекао је Вујичић.
План је да се у Основној школи у Витановцу направи и фискултурна сала, за шта пројекат већ постоји, а изградња неколико некатегорисаних сеоских путева предстоји следеће године.