На Жарачким планинама, у месту Жарче изнад Ушћа, које припада територији града Краљева, услед пожара, који букти већ три дана, изгорело је око 170 хектара борове шуме и ниског растиња.

Пожар је локализован, а у гашењу су учествовали припадници Ватрогасно-спасилачких јединица Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије, припадници добровољних ватрогасних друштава Студеница, Краљево, Матарушка Бања, Кадињача и Пожега, као и запослени у Јавном предузећу Србијашуме. У петак, 30 августа, у гашењу ватрене стихије помоћ је пружила и хеликоптерска јединица МУП-а Србије у девет налета.

Такође, на планини Троглав, изнад Богутовачке Бање, до сада је изгорело око 40 хектара шуме. Пожар још увек није локализован.

Припадници Ватрогасно-спасилачке јединице, Добровољног ватрогасног друштва Падобранац и запослени у Јавном предузећу Србијашуме активно раде на гашењу ватре.

Неприступачан и каменит терен захтева гашење уз употребу напртњача и метларица, а неповољни временски услови – висока температура и ветар додатно отежавају акцију гашења. Пожар је захватио ниско растиње и траву, а како је и даље активан напорно се ради на његовој локализацији.

На теренима се налазе ватрогасци и спасиоци из Краљева, Рашке, Новог Пазара, Чачка, Крагујевца, Београда, Ваљева, Новог Сада, и са Копаоника, а ангажовано је и око 40 радника Јавног предузећа Србијашуме.