Културно-уметничко друштво „Абрашевић” је, у оквиру међународног фолклорног фестивала  „Лето код Абрашевића”, угостило групе из Колумбије, Перуа, Грчке и Црне Горе. Помоћник градоначелника града Краљева задужен за културне манифестације Милош Милишић угостио је краљевачки КУД „Абрашевић” и представнике иностраних ансамабла, који су у посети нашем граду,  у Градској кући.

„КУД ′Абрашевић′ је најстарије и најугледније културно-уметничко друштво у Краљеву са великим извођачким и организационим потенцијалима. Томе у прилог говори и манифестација ′Лето код Абрашевића′ коју ово друштво организује већ годинама уназад, као и њихова међународна сарадња са фолклорашима широм света, захваљујући којој данас у Краљеву имамо играче и певаче из Колумбије, Перуа, Грчке и Црне Горе“, казао је помоћник градоначелника града Краљева за културне манифестације, поручивши:

„Ово, усталом, показује да култура нема граница и да су Србија и Краљево  отворени за такву врсту сарадње, а најлакше се, заправо, сарађује у области културе.“

Према речима управника Културно-уметничког друштва „Абрашевић“ Уроша Балтића, ово је друго лето да је овакав међународни фолклорни фестивал „Лето код Абрашевића“, окупио фолклорне групе из целог света.

„Фестивал се организује од 2007. године на нашу иницијативу и са великом вољом, и жељом, успели смо да га уврстимо у календар  међународне организације CIOFF, која ради под покровитеством Унеска, а која је призната у целом свету“, казао је Балтић.

Представници ансамбла из Грчке изнели су своје импресије о гостопримству и лепотама Србије, као и дивној атмосфери на концертима, док су представници Колумбије захвалили на топлој добродошлици и изразили своје одушевљење поводом пријема и одличне организације манифестације, а чланови грчког ансамбла, који су други пут у посети Србији, а први пут у нашем граду,  говорили су о дивним утисцима које ће понети са овогодишњег фестивала.

У оквиру манифестације „Лето код Абрашевића“ више од 100 учесника одржало је концерте у Трстенику, Матарушкој и Врњачкој Бањи, а краљевачка публика имала је прилику да, за дане викенда, на централном градском тргу у Краљеву ужива у несвакидашњем спектаклу и представљању  традиције и културе Колумбије, Перуа, Грчке и Црне Горе.

Print Friendly, PDF & Email