Помоћник градоначелника града Краљева задужен за културне манифестације Милош Милишић и директор Краљевачког позоришта Миодраг Динуловић одржали су конференцију за медије на којој је најављен програм поводом обележавања најтужнијег дана у историји нашег града – 14. октобра односно Дана сећања на недужне жртве фашизма у Краљеву 1941. године.

„У понедељак, 14. октобра, обележавамо 83. годишњицу од стрељања у Краљеву 1941. године. То је најважнији и, нажалост, најстрашнији датум у историји нашег града. Влада Србије односно ресорно Министарство уврстило је 14. октобар у државне меморијале, што значи да ће убудуће, осим Града Краљева, о том датуму, и том месту, бригу водити и Влада Србије односно њен Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије“, истакао је Милишић.

Како је навео помоћник за културне манифестације, обележавање Дана сећања на недужне жртве фашизма ће започети Комеморативном седницом Скупштине града Краљева, која ће бити одржана у сали 1 Градске управе, са почетком у 10.00 часова.

„Беседиће историчар из Краљева – професор др Вукашин Дедовић, а обратиће се и државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић. Имаћемо и кратак уметнички програм, у коме ће учествовати професори краљевачке Музичке школе Анушка Николић, Сузана Сајић и Александар Јаковљевић. У 11.00 часова ћемо бити на губилишту под Грдичком косом, где ће се обавити државна церемонија полагања венаца, опело и обраћање градоначелника Краљева и државног секретара“, казао је Милишић, па истакао:

„И ове године позивамо суграђане да дођу на Гробље стрељаних како би одали пошту недужно стрељаним цивилима у октобру 1941. године.“

Он је подсетио на то да, како и историчари инсистирају да се истакне, масовна стрељања у Краљеву, као и у Крагујевцу и у Драгинцу, нису обавиле такозване СС трупе или паравојне формације, већ регуларне јединице Вермахта.

„Краљевачко позориште, као и сваке године, уз помен на жртве злочина против човечности 1941. године, припрема уметнички програм. Како је ове године 14. октобар постао и национални дан сећања, Краљевачко позориште се потрудило да припреми прави сценски ораторијум. Жеља и намера моја, као редитеља, била је да спојим два града страдалника – Краљево и Крагујевац и два ансамбла, па ће се у нашој представи, уз глумце Краљевачког позоришта, појавити и глумци Књажевачко-српског театра. ′Краљевски венац′ је назив сценског ораторијума у којем ћемо спојити два града, поред Драгинца, који је треће место губилишта, и њихове жртве ставити на један пиједестал“, истакао је директор Краљевачког позоришта Миодраг Динуловић.

Директор је упутио апел свим суграђанима да тог дана покушају да нађу времена јер је, како истиче, наша обавеза да будемо на том месту сви заједно и да се сећамо свих жртава. Он је подсетио и на речи почившег Горана Петровића да жртве нису само бројке, већ имају имена и презимена, имају потомке, и ако их се не сећамо, они ће постати само манипулативни бројеви којима ћемо се са неким препирати чија је жртва била већа.