„Желимо да укажемо на краљевачки бренд који мора да се заштити и прогласи као нематеријално национално добро, да има свој заштитни знак и да се произвођачи кајмака удруже у задруге и тако буду јачи и успешнији на тржишту. Ми смо ту да им пружимо подршку“, рекао је приликом одржавања првог сајма краљевачког кајмака – „Краљевачки кајмак – бренд који траје“, који су у нашем граду организовали Завичајно друштво Краљево и пензионери Краљева, председник УО Завичајног друштва Краљево у Београду Милан Новаковић.
„Дочекао сам да, после петнаест година одржавања „Кајмак бала“ у Београду, у парку Топчидер, будемо овде у Краљеву и представимо шта смо то деценију и по радили и да позовем да се укључе сви који осећају љубав према Краљеву. Кајмак је само био повод, повезан са српском традицијом и трпезом“, додао је Новаковић.
Председник Завичајног друштва Краљево Горан Павловић је истакао да Завичајно друштво Краљево баштини све оне вредности које су нам оставили преци у наслеђе негујући исправан однос према живој речи која се односи на све оно што је добро и као завет за нова поколења.
„Када кажемо родољубље, род или патриотизам, то је све исти назив за љубав према завичају, роду и ближњем свом, из које се рађају узвишене вредности, које ми увек негујемо и трудимо се да их истичемо. У свему овоме чиме се Завичајно друштво бави, трудићемо се да оваквих прилика буде још више“, рекао је Павловић поменувши Васу Туцаковића, Новицу Неговановића, Рашу Павловића, као и, како је истакао, „све наше претке који су нам оставили заиста велики залог“, напомињући да Завичајно друштво Краљево броји око 250 чланова, али да ће се трудити да подмладе удружење.
Члан Градског већа града Краљева Сретен Јовановић, представник и пензионера, истиче да организатори нису желели да преписују оно што ради београдска подружница краљевачког Завичајног друштва, која организује Кајмак бал у Београду, већ да ову причу прошире на српску трпезу и традиционалну храну која се спремала у домаћинствима некада.
„Зато ћемо овде имати прилику да видимо много произвођача производа од млека, као и представника институција који се баве образовањем кадрова за производњу хране као што је краљевачка Пољопривредно-хемијска школа ‘Др Ђорђе Радић’, имамо подршку и Факултета за хотелијерство и Угоститељско-туристичке школе из Врњачке Бање, као и подршку Града Краљева, који је свесрдно помогао кроз финанасирање пројекта Завичајног друштва. Желимо да ово постане традиција и да се сваке године окупимо да представимо музику и храну која нас представља, а посебно кајмак, који је некада био брендиран као жички кајмак. Сматрам да треба поново да добије место које заслужује односно да постане бренд и познат и ван Србије“, рекао је Сретен Јовановић.
Манифестацију посвећену краљевачком кајмаку пратила је изложба „15 година Кајмак бала у Београду” подружнице Завичајног друштва Краљево у Београду, а кајмак, српска трпеза и традиционална кухиња представљени су уз наступ чланова Друштва гуслара „Жича”, појаца, ученика краљевачке СМШ „Стеван Мокрањац“ на Одсеку за српско традиционално певање и свирање, наступ наших познатих естрадних уметника, као и приче о кајмаку.