Деведесет две године ватрогаства у Краљеву, осамдесет две године од подвига Ватрогасног друштва Краљево 1941. године, четрдесет две године од братимљења краљевачких и мариборских ватрогасаца и седам година постојања и успешног рада Женске секције Добровољног ватрогасног друштва Краљево – на Дан добровољних ватрогасаца – овог 27. септембра, обележило је Добровољно ватрогасно друштво Краљево.

Свој дан, краљевачки добровољни ватрогасци, традиционално, започели су седницом Скупштине, на којој су гости упознати са активностима Друштва између два празника, додељена су унапређења активним члановима Друштва, а уручене су и захвалнице и плакете. Потом је уследио дефиле кроз град, ове године у тишини услед Дана жалости, а потом и полагање венаца крај спомен-плоче на згради старог Ватрогасног дома, из којег је 27. септембра 1941. ватрогасни оркестар успео да изађе из окупираног града и придружи се борцима за слободу. На централном градском тргу је промовисан ватрогасни подмладак и пројектни тим Друштва.

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, који је, у име Града, примио Плакету од Добровољног ватрогасног друштва Краљево, истакао је да је мало организација у Kраљеву, али и у читавој Србији, које могу да се похвале тако дугом традицијом, подсетивши на то да краљевачко Друштво постоји у самом Kраљеву, али има и своје подружнице – у Kаменици, Студеници, Милочају, Витковцу…

„Сви ти људи, како млади тако и стари, труде се да заједничким снагама превентивно делују како до пожара не би дошло, али у ситуацији када до пожара ипак дође, они настоје да помогну Сектору за ванредне ситуације како би брзо и ефикасно успели да угасе ватру. Труде се, заједно са јединицама цивилне заштите, да делују у случају других елементарних непогода – земљотреса, поплава или када дође до града, као што је то било ове године. Град Краљево настоји да помогне Добровољном ватрогасном друштву и у припреми је Нацрт одлуке чијим усвајањем ћемо омогућити додатна финансијска средства за деловање добровољних ватрогасних друштава“, рекао је градоначелник и додао да су и добровољни ватрогасци из Словеније, који сваке године присуствују обележавању Дана добровољних ватрогасаца у нашем граду, много помогли у опремању наших добровољних ватрогасних друштава дајући камионе који данас служе за гашење пожара у свим деловима Града.

„Поред женске секције, ради се активно и на ангажовању младих љиди који би се укључили у добровољно ватрогаство. Током претходне године организовани су и квизови, на којима наши најмлађи суграђани уче како треба деловати када дође до пожара, али се и припремају да једног дана постану добровољни ватрогасци. Сигуран сам да ћемо само заједничким радом Града Краљева, јединица цивилне заштите, Сектора за ванредне ситуације и добровољних ватрогасаца успети да смањимо могућност пожара на најмању могућу меру, али да ћемо брзо и ефикасно деловати и када до пожара ипак дође“, казао је др Предраг Терзић, градоначелник града Краљева.

Председник Ватрогасног савеза Марибора Дарко Хергамас нагласио је да су он и његови сарадници јако задовољни и срећни што су на овај дан у Краљеву, са Краљевчанима.

„Ви сте прави пријатељи и такво пријатељство какво гајимо између нас, ватрогасаца Марибора, и ватрогасаца Краљева тешко се може наћи. Јако смо задовољни да можемо бити део вашег великог срца, које дајете за ватрогасце и за људе којима треба помоћ“, поручио је председник мариборског Ватрогасног савеза.

Председник Ватрогасног савеза Србије Драган Ћапин је истакао да се и они у Краљеву осећају као код куће.

„Ту смо да подржимо друштва као што је краљевачко. Надамо се новим јубилејима. Женска секција је јединствена што се тиче Србије, а надамо се да неће бити и једина“, рекао је председник Ватрогасног савеза Србије упутивши честитке свим добровољним ватрогасцима града Kраљева.

Према речима председника Ватрогасног друштва Краљево Милутина Вукосављевића, велика је част бити на месту на коме је све почело 1941. године.

„Покушавали смо и успели да сви будемо једна породица, са пријатељима из Марибора, Војводине, целе Србије, и наставићемо да доприносимо ватрогаству. Нисмо обрукали претходнике, а млађи су наставили нашу традицију“, казао је председник краљевачког Добровољног ватрогасног друштва.

У оквиру обележавања Дана добровољних ватрогасаца, у четвртак, 28. септембра, у Краљевачком позоришту, од 19.00 часова, биће одржана свечана академија „Кад свеци марширају“, поводом деведесет година од оснивања Ватрогасног оркестра „27. септембар“.