Mинистарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић свечано је, у згради Општине Смедеревска Паланка, уручила уговоре о финансирању пројеката унапређења енергетске ефикасности у објектима од јавног значаја у 41 јединици локалне самоуправе у Србији, међу којима је и Град Краљево.

Управа за финансирање и подстицање енергетске ефикасности – орган у саставу Министарства рударства и енергетике, суфинансираће 70 процената вредности пројекта Града Краљева „Постављање соларне електране на објекту Основне школе ‘Јован Цвијић’ у Сирчи“, тј. са највише 2.258.222,40 динара.

У циљу унапређења енергетске ефикасности у Основној школи у Сирчи, предвиђена је уградња соларних панела и пратеће инсталације за производњу електричне енергије за сопствене потребе, уградња двосмерног мерног уређаја за мерење предате и примљене електричне енергије и израде неопходне техничке документације и извештаја извођача радова на уградњи соларних панела и пратеће инсталације за производњу електричне енергије који су, у складу са законом, неопходни приликом прикључења на дистрибутивни систем електричне енергије.

У школи у Сирчи, захваљујући средствима Министарства заштите животне средине – 21.000.000,00 динара од 31.310.160,00 динара укупне вредности, реализован је и пројекат „Замена котла са уградњом акумулатора топлоте и радови на санацији котларнице за грејање“.

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић истиче да је Град Краљево, на овај начин, захваљујући суфинансирању Министарства рударства и енергетике, до сада, санирао пет објеката, од чега четири школе.

У оквиру унапређења енергетске ефикасности јавних објеката на територији нашег града, Министарство енергетике је, 2020-2021. године, за реализацију Пројекта „Унапређење  енергетске  ефикасности  зграде  Дома  ученика средњих  школа  Kраљево“, обезбедило 70 процената од 21.276.683,40 динара укупне вредности пројекта, за извођење радова на реконструкцији термичког омотача који обухватају замену постојеће фасадне столарије, додавање термичке изолације, као и уградњу соларних колектора у инсталацију за централну припрему потрошне топле воде.

За реализацију пројекта Унапређење енергетске ефикасности зграде Основне школе „Вук Караџић“, 2022-2023. године, укупне вредности 32.249.784,66 динара, Министарство је определило 22.000.000,00 динара, а извршено је унапређење термотехничког омотача и замена котла са чврстог горива на гас.

Град Краљево је, по конкурсу Министарства рударства и енергетике, добио и 15.600.000 динара за енергетску санацију зграде Машинске техничке школе „14. октобар“ – за реконструкцију котларнице и замену горионика са течног на гасовито гориво и модернизацију система унутрашњег осветљења у објектима путем замене светиљки.

За унапређење енергетске ефикасности зграде Електро-саобраћајне техничке школе „Никола Тесла“, која обухвата фасаду, столарију и машинске инсталације, из буџетског фонда Министарства рударства и енергетике издвојено је 13.500.000,00 динара, а Град Краљево је учествовао са скоро 6.000.000,00 динара.

Како је, на свечаности у Смедеревској Паланци истакла министарка Дубравка Ђедовић Хандановић, Министарство рударства и енергетике је ове године издвојило 800 милиона динара, двоструко више средстава у односу на 2023. годину, за енергетску санацију вртића и предшколских установа, основних и средњих школа, факултета, библиотека, домова културе, здравствених установа, зграда општинских управа, реконструкцију јавног осветљења у 41 општини и граду, са којима су потписани уговори, а укупна вредност улагања Министарства и локалних самоуправа износи близу 1,3 милијарди динара.

Према њеним речима, ове године се на јавни позив пријавило двоструко више градова и општина него прошле и биће санирано два пута више објеката. Нагласила је да ће се, завршетком енергетске санације школа, вртића, здравствених центара, дечјих одмаралишта за које су потписани уговори, уштедети око 9.000 МW по часу топлотне и електричне енергије на годишњем нивоу, док ће смањење емисије угљен-диоскида износити око 5.500 тона годишње. У реконструисаним објектима смањиће се потрошња енергије од 20 до 50 одсто.

Print Friendly, PDF & Email