Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања обезбедило је, у складу са Законом о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица, борачке легитимације за кориснике борачко-инвалидске заштите са територије града Краљева. У име Града, градоначелник Краљева др Предраг Терзић доделио је легитимације краљевачким борцима.

„Одсеку за послове борачко-инвалидске заштите је, до данас, пристигло  3.112 захтева грађана Краљева за признавање статуса борца. До сада је подељено 2.000 картица, стигло их је још 400 од којих ће део бити додељен данас, а део ће борци моћи да преузму у наредним данима у Градској управи. На овај начин, сви људи који су се борили у ратовима деведесетих на подручју данашње Хрватске, Босне и Херцеговине, јужне српске покрајине Косова и Метохије, добијају картице које ће им значити како би могли да остваре одређене погодности“, казао је Терзић.

Како истиче градоначелник, Град Краљево обезбеђује попуст за комуналне услуге ЈКП „Чистоћа“ у износу од 20 процената, а у договору са Општом болницом „Студеница“ сви имаоци борачких легитимација ослобођени су плаћања партиципације за лекове и имају предност у заказивању специјалистичких прегледа.

„Ови људи су данима и недељама ризиковали свој живот борећи се за Србију у свим деловима бивше Југославије где је живео, и где и данас живи, српски народ. Због тога је потребно да сви заједно као држава и друштво, градови  и општине, захвалимо овим људима. Иако ова картица нема неку значајнију финансијску вредност, она представља признање за све људе који се током деведесетих борили за српски народ, који су изгубили своје здравље и ризиковали свој живот“, поручио је први човек Краљева.

Терзић истиче да, као што данас многи Срби са поносом чувају Албанске споменице њихових деда и прадедова, сигурно ће уници и праунуци ових људи са поносом чувати борачке легитимације као сећање на њихове претке који су се борили за своју државу.

„За разлику од неких других градова и општина, где је одзив приликом мобилизације био изузетно мали, у Краљеву је одзив био преко 100 процената јер поред оних људи који су позвани да као резервисти учествују, боре се и штите српски народ, било је и много људи који су добровољно отишли у рат“, подсетио је градоначелник.

Према речима вишег референта Одсека за послове борачко-инвалидске заштите Градске управе града Краљева Саше Кошанина, ресорно Министарство ради на предлозима измена и допуна закона како би се побољшали услови и олакшао живот свих бораца на територији Србије. Предлози су усмерени на стицање предности при запошљавању, право на бањско климатски опоравак и здравствену заштиту корисника у области борачко-инвалидске заштите, али и на помоћ при решавању стамбеног питања.

Учесник свих ратова, ратни војни инвалид и члан краљевачког Удружења породица палих бораца Јовановић Горан захвалио је градоначелнику на урученој легитимацији, а у име своје мајке Миле, захвалио је Граду и Скупштини који су његовом брату, који је погинуо на сарајевском ратишту, након 32 године, доделили улицу у родном селу Милавчићима.

Граду и градоначелнику, који су се на овај начин сетили свих бораца који су дуго били заборављени, захвалио је и учесник рата 1999. године Божидар Бјеловић.

У складу са Законом о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица, који је ступио на снагу 1. јануара 2021. године, лицима којима је коначним решењем органа утврђен статус борца и извршена одговарајућа категоризација, издају се борачке легитимације. Легитимације издаје Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а посредством Одсека за послове борачко-инвалидске заштите уручују се борцима са територије града Краљева.