Град Краљево је, и ове године, добио средства од Министарства рударства и енергетике, у оквиру Програма енергетске санације објеката од јавног значаја, која су намењена за енергетску санацију Машинско-техничке школе „14. октобар“. Тим поводом, градоначелник града Краљева др Предраг Терзић је, заједно са руководиоцем Школске управе Бојаном Маринковић и чланом Градског већа задуженим за образовањем Дејаном Никићем, обишао завршетак радова на енергетској санацији школе.

Градоначелник је подсетио да су, уз помоћ Министарства рударства и енергетике, до сада енергетски саниране зграде Електро саобраћајно-техничке школе „Никола Тесла“ и Основне школе „Вук Караџић“ у Рибници, као и објекат Дома ученика средњих школа, а ове године Град је добио средства за Машинско-техничку школе „14. октобар“.

„Људи који су похађали ову школу пре 10, 15 или 20 година, када би данас дошли у њу мислим да не би могли ни да је препознају. Влада Републике Србије и Град Краљево су уложили значајна финансијска средства како бисмо побољшали услове рада професора, али како би и деца имала боље услове за учење“, казао је Терзић, па истакао:

„Заменили смо старе светиљке новом лед расветом, уградили смо паник расвету, а поред тога уграђен је и нов горионик, тако да сада, уз помоћ нове мерне регулационе станице, ова школа може да се загрева на гас који је еколошки прихватљиво гориво.“

Први човек града Краљева истиче да се Град труди да, заједно са Министарством рударства и енергетике, сваке године реконструише неки објекат од јавног значаја, и да се унапред припрема сва потребна документација која се предаје чим се конкурс отвори, па зато Град успешно добија средства сваке године.

„Важно је да имамо одговорне директоре који мисле о својој школи, понашају се домаћински и који се труде да у њиховој школи све оно што је старо обнове, када имају средства да их уложе у нова учила, клупе, табле и Град им у томе помаже. Важно је да и они конкуришу, да сарађују са привредом, траже донације и проналазе начин како да са што мање средстава успеју да своју школу направе таквом да она буде пријатно окружење за децу и за људе који у њој раде“, поручио је градоначелник.

Према његовим речима, Машинско-техничка школа „14. октобар“ у последњих пар година стиче све већу популарност, чему говори у прилог чињеница да се повећава број одељења и да поред постојећих 21, сада школа има 24 одељења, а од наредне године очекује се да ће их бити 25.

„Заједно са Школском управом успели смо да уведемо и нове смерове који прате тржиште рада и атрактивни су. Имали смо прилику да видимо децу која уче за завариваче и модне кројаче и да са њима разговарамо о њиховим плановима. Ова деца данас могу без проблема да се запосле. Трудимо се да, сада када се у Краљеву отварају нове фабрике, када су нам потребни људи одређених занимања, ту децу усмеравамо да уписују школе које ће им омогућити да сутра, одмах када заврше школовање, могу лако да дођу до посла“, казао је Терзић.

Како истиче директор Машинско-техничке школе „14. октобар“ Милош Лазовић радови на уградњи лед и паник расвете, као и на прикључењу на гасоводну мрежу, у оквиру пројекат енергетске ефикасности, приводе се крају.    „Уградњом лед расвете добили смо једну природну светлост у учионицама и радионицама чиме смо значајно поправили услове рада за наше ученике и наставнике. Ове године смо обезбедили и нову опрему за наше техничаре и моделаре у вредности од 720.000 динара, а опремили смо и заваривачку радионицу опремом у вредности од 680.000 динара. Нећемо стати овде, наша енергетска ефикасност ће се завршити уградњом соларних панела, тако да убрзано радимо и на изради пројекта за соларне панеле“, поручио је директор.

Према речима руководиоца Школске управе Бојане Маринковић, ова школа је један од примера квалитетне сарадње Министарства просвете, Школске управе и локалне самоуправе.

„Ово је прва школа која је почела са дуалним образовање, унапредила услове рада, прилагодила се условима тржишта рада, школа која има приоритете и доставља пројекат којим тражи помоћ и подршку у унапређењу услова рада у школи. Овде је уложено доста средстава, али није једина школа у коју се улаже,  имамо пројекат фискултурне сале у ОШ ′Димитрије Туцовић′, као и радове на побољшању енергетске ефикасности на ОШ ′Јован Цвијић′ у Сирчи и ОШ ′Чибуковачки партизани′“, казала је Бојана Маринковић, па истакла да се константно ради на томе да се побољшају услови рада у свим школама како би краљевачки ученици имали квалитетну, савремену наставу и безбедне услове за рад.

Вредност радова које финансирају Министарство рударства и  енергетике и Град Краљево износи 18.141.769 динара, са порезом на додату вредност. Након реализације електричарских, машинских и грађевинских радова који се односе на  конверзију котларнице школе на гас, изградњу МРС, као и уградњу лед и паник расвете, следи реализација техничког пријема свих врста радова.