Највеселија седмица у Србији – краљевачка Недеља Веселог спуста, од 8. до 14. јула, била је – весела, распевана, разиграна, насмејана… и врло посећена.

Бројна дешавања, програми и концерти, организовани током седам врелих јулских дана у Краљеву, почели су програмом за најмлађе – „Веселим спортићем“, организованим у сарадњи са Спортским савезом Краљева на Тргу српских ратника, где су малишани могли да се опробају у фудбалу, рукомету, атлетици и гимнастици.

Први у низу концерата на бини на централном градском тргу одржала је једна од наших најпопуларнијих поп певачица Александра Радовић, кантаутор поп музике и вокални солиста, добитница многих престижних награда, једна од ретких певачица која има сопствену школу певања. Након концерта Александре Радовић, на Тргу српских ратника је одржан јубиларни, петнаести Краљевски оскар популарности, на коме је велики број музичких група и певача примио награду и извео своје најпопуларније нумере.

Друго вече је такође почело програмом за најмлађе – фестивалом „Дете у срцу“, након чега је наступио култни хрватски рок састав Психомодо Поп, који од оснивања, 1983. године, својом појавом и сценским наступом никога не оставља равнодушним, а својим начином свирања, музиком и стилом оставља упечатљив траг. Вече је завршено наступом краљевачког бенда Дечија радост, препознатљивог по реге звуку, који већ тридесетак година, стварањем и извођењем музике, настоји да покаже да су мир, љубав и срећа основни принципи живота.

Среда је обележена традиционалном акцијом добровољног давања крви у организацији Црвеног крста Краљево, а у вечерњим часовима је, након музичког дела за који је био задужен ди-џеј, наступио један од најзначајнијих бендова домаће алтернативне сцене – новосадски рок састав Love Hunters. Икона музичке сцене, која од 1987. године оставља дубок и трајан утисак својом аутентичношћу, страшћу и ангажованошћу, чија музика инспирише и покреће. За крај вечери, краљевачки, јединствен и препознатљив, бенд Burns представио се публици извођењем песама и хитова – кантри, рокенрол, соул, блуз… одличном енергијом, оригиналним извођењем…

И у четвртак је музичко вече започело са ди-џејем, а наставило се сјајним наступом једне од наших најквалитетнијих певачица, кантауторке, дизајнерке, бивше чланице алтернативног бенда Земља грува – Зое Кида, након које је следио освежавајући наступи младог краљевачког рок бенда Fearless.

Осим у сјајној музици, од уторка до четвртка, у оквиру Фестивала занатског пива, посетиоци Недеље Веселог спуста могли су да уживају у најбољим српским крафт пивима.

У музички петак на Тргу српских ратника увео нас је ди-џеј, а потом је нишки бенд који се уписао у југословенску историју рокенрола – Кербер направио такву атмосферу и окупио толики број гледалаца да не чуди што су, као легендарни бенд, опстали дуже од четрдесет година. За крај радне недеље, Краљевачки хард и хеви рок бенд Адам, који наставља да помера границе урбане културе Краљева, још једном је наступио пред својим суграђанима пруживши им, очекивани, добар провод.

Први дан викенда у оквиру Недеље Веселог спуста започео је преподневним Веселим чаролијама на базену, које су на Градском базену у Краљеву делом дочарале познате Игре без граница. Вече је почело програмом за децу током кога су се наши мали суграђани упознали са жонглерима и аниматорима, а настављено концертом једне од највећих музичких звезда осамдесетих и деведесетих година прошлог века, познате и по томе што је поставила нове стандарде по угледу на светски шоу-бизнис у домену јавног наступа, спотова и сценског изгледа. Након дела вечери посвећеног народној музици, цео град је постао – велика Јегер парти. Вече уочи централног догађаја – Веселог спуста, било је резервисано и за традиционално Капетанско вече.

Последњи дан Недеље Веселог спуста – 14. јул, резервисан је за концерт наше поп-фолк певачице Иване Селаков и наступ Ватрогасног оркестра „27. септембар“, који за собом има девет деценија успешног постојања и наступа.

И ове веселе Недеље Веселог спуста Краљево је – горело – улице су биле препуне, баште кафића и ресторана крцате, централни трг жив као никад пре, певало се, играло, забављало, сећало старих времена, ишло у корак са новим трендовима, стварале успомене… до наредне веселе Недеље Веселог спуста…

Print Friendly, PDF & Email