Поводом Међународног дана смањења ризика од катастрофа, који се обележава 13. октобра, краљевачки ђаци и припадници цивилне заштите су, традиционално, тачно у подне, извели вежбу евакуације од земљотреса у свим школама на територији града Краљева. Централни догађај организован је са ђацима Основне школе „Милунка Савић“ у Витановцу, које је, најпре, поздравио градоначелник града Краљева др Предраг Терзић.
„Данас смо се сви уверили у спремност јединица цивилне заштите и ватрогасно-спасилачких јединица да реагују у ситуацији када дође до земљотреса. Веома је важно да, у сарадњи са Школском управом, са директорима основних и средњих школа односно са професорима, наставницима и учитељима, припремимо све ученике да, у ситуацији када се догоди земљотрес, буду спремни и да знају на који начин могу да безбедно напусте школе и шта треба да раде када изађу из школских зграда“, казао је Терзић.
Према његовим речима, изузетно је битно да краљевачке основце и средњошколце научимо шта је оно што треба, а шта никако не смеју да ураде када се деси земљотрес, јер ће својим знањем, у случају да до земљотреса дође, моћи да сачувају себе, али и своје ближње.
„Надам се да се земљотреси поново неће догађати на територији Краљева, али никада не знамо шта нас сутра очекује и због тога је важно да се припремамо, да учимо и да сва наша деца знају како да се понашају у таквим ситуацијама“, поручио је градоначелник Краљева.
Руководилац Одељења за послове цивилне заштите Здравко Максимовић истакао је да је више од 5.000 ученика, са наставницима и ненаставним особљем, учествовало у вежби цивилне заштите под називом „Евакуација у случају земљотреса Краљево 2024“ на територији града Краљева.
„Карактеристично је да смо, ове године, први пут, у вежбе укључили и ученике средњих школа у истовремено извођење вежбе. У витановачкој школи учествовало је 120 ученика са 15 наставника и ненаставним особљем. Поред симулације земљотреса односно понашања у случају земљотреса и евакуације на сигурно место, вежбу смо искористили да проверимо време нашим хитним службама, пре свега Ватрогасно-спасилачкој јединици и екипама Хитне помоћи, и можемо рећи да је то време испод 12 минута, што је веома задовољавајуће у овим условима саобраћаја који су данас актуелни на територији града Краљева“, појаснио је Максимовић, па истакао:
„Ове године вежбу смо посветили нашој сарадници Марији Вранешевић, менаџерки хуманитарне организације Српске православне цркве „Човекољубље“, која је, нажалост, преминула овог лета, а која нам је доста помагала у креирању система цивилне заштите не само на територији града Краљева, већ и шире.“
Вежбе поводом Међународног дана смањења ризика од катастрофа Одељење за послове цивилне заштите Градске управе града Краљева организовало је у сарадњи са Сектором за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, Црвеним крстом и Школском управом, а уз подршку екипа Службе хитне помоћи, Ватрогасно-спасилачке јединице, Одељења комуналне милиције и Полицијске управе Краљево.