Национална служба за запошљавање – Филијала Краљево, уз подршку Града Краљева, организовала је свечану доделу одлука за субвенције за самозапошљавање лицима са евиденције. Субвенције се реализују уз финансијску подршку Града и Националне службе, а одлуке су уручили градоначелник града Краљева др Предраг Терзић и директорка краљевачке Филијале за запошљавање Снежана Прелић.

Терзић је подсетио да су Град Краљево и Национална служба за запошљавање – Филијала Краљево, и ове године, издвојили значајна средства за самозапошљавање наших суграђана.

„Град Краљево је из свог буџета обезбедио 4.000.000 динара, а Национална служба за запошљавање додатних 3.950.000 динара. Захваљујући том новцу, чак двадесет шест наших суграђана ће моћи да покрене сопствени посао. Поред великог броја људи који теже да раде у државној служби, локалној самоуправи или који настоје да нађу посао код приватника, данас су са нама људи, млађи, али и нешто старији, који желе да започну посао, да раде сами, да се боре, људи који теже да нешто створе и то сигурно треба подржати и похвалити“, истакао је први човек Града, па поручио:

„Ово су људи који су сами преузели иницијативу, који имају идеју и знање и који желе да успеју. Управо сада, на самом почетку, најважније је да им помогнемо. Филијала за запошљавање и Град Краљево се труде да помогну сваком човеку који жели да успе у свом послу. Верујем да ће ова помоћ бити значајна и да ће наши суграђани успети да реализују своје идеје, као и да зараде новац за себе и своје породице.“

Према речима директорке краљевачке Филијале Снежане Прелић, Јавним позивом за доделу субвенција за самозапошљавање, који су финансирали Национална служба и Град Краљево кроз Локални акциони план за ову годину, опредељена су средстава за 26 лица.

„На јавни позив је конкурисало укупно 55 лица, што значи да је био дупло већи број заинтересованих за ова средства и увек је овај вид субвенције веома интересантан незапосленим лицима са евиденције у Националној служби за запошљавање у Краљеву. Други пут ове године додељујемо средства, овај пут је извор финансирања заједнички, а у првом делу године Филијала је, из својих средстава, помогла да чак 82 лица, само са територије града Краљева, покрене сопствени бизнис. Јако је битно истаћи да је чак 108 незапослених Краљевчана са евиденције, ове године, покренуло сопствени бизнис уз помоћ средстава Националне службе за запошљавање и Града, и то у износу од 32.350.000 динара“, појаснила је директорка.

Како истиче, прате се трендови који се односе на привреду града Краљева, па су у питању популарне производне делатности, производња намештаја, елемената од бетона и кованог гвожђа, али и занатско-услужне делатности, а не изостају ни интелектуалне делатности попут консултантских агенција, адвокатских канцеларија, пројектантских бироа…

Владимир Поповић, један од наших суграђана који је добио субвенције за пакерај меда и шећера на подручју Краљева, захвалио је Националној служби и Граду на добијеним средствима, јер, како истиче, она представљају ветар у леђа за прве кораке у покретању сопственог бизниса. Једна од корисница средстава Ивана Грујић, која ће отворити фризерски салон од добијених субвенција, истакла је да 300.000 динара много значи када се бизнис покреће од нуле.

На евиденцији Националне службе за запошљавање – Филијала Краљево, закључно са септембром, налази се 5.300 незапослених лица, од тога 61 одсто су особе женског пола, 41 одсто су лица старијих од 50 и 18 одсто су млађи од 30. Категорије које су учествовале и добиле средства су подједнако заступљене, а средства су добила и лица из категорије незапослених супружника чиме су добили прилику да сопственим бизнисом обезбеде себи егзистенију.

За спровођење мера подршке запошљавању у 2024. години, буџетом су издвојена средства у износу од 10.000.000,00 динара од којих је опредељено 6.000.000,00 динара за спровођење мера активне политике запошљавања, уз додатно обезбеђивање средстава од стране Националне службе за запошљавање – Филијала Краљево, а 4.000.000,00 за меру јавних радова које ће спровести град Краљево.  У сарадњи са Националном службом за запошљавање Град Краљево спроводи Програм јавних радова, Програм стручне праксе и Програм субвенција за самозапошљавање незапослених лица.