Девојка која окрећући педале окреће цео свет и поставља нове стандарде у бициклизму, вишеструка државна првакиња, са бројним европским и светским одличјима, и у млађим категоријама и као професионална бициклисткиња, Краљевчанка Јелена Ерић, освајајући све више висине, стигла је до – Олимпијаде. У недељу, 4. августа, на Летњим олимпијским играма у Француској, у Паризу, Јелена Ерић ће представљати Србију, Краљево, Бициклистички клуб Металац у друмској трци на стази дугој 160 километара, са 1.800 метара надморске висине.
Уочи поласка за Француску, Јелену, као и тренера у Бициклистичком клубу Металац Краљево и селектора репрезентације Србије Милоша Миладиновића и Радишу Чубрића, тренера и председника БК Металац Краљево, примио је градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, са помоћником за омладину и спорт Милошем Симовићем и председником Спортског савеза Краљева Александром Даишевићем.
Градоначелник је с поносом истакао колико Краљеву значи што има овако успешне младе људе који не само Град, већ Републику Србију представљају на најлепши могући начин. Он је напоменуо да, поред Јелене Ерић и Милоша Миладиновића, наш град на Олимпијским играма представљају и одбојкаш Урош Ковачевић, кошаркаш Василије Мицић, кошаркашица Невена Јовановић, одбојкашица Мина Поповић…
„Јелена Ерић и Милош Миладиновић настављају традицију краљевачког бициклизма, они у Француској представљају Град Краљево, Бициклистички клуб Металац и нашу државу. Настављају и породичну традицију јер из куће Чубрића су била три учесника Олимпијских игара, а сада је ту и њихова рођака – Јелена Ерић“, казао је др Предраг Терзић, градоначелник града Краљева, и додао:
„Ми не желимо да овим младим људима стварамо притисак очекујући медаље. Сигуран сам да у овако јакој конкуренцији бити у првих десет је као освојити злато, у двадесет сребро, а у првих тридесет бронза – бронза за Краљево, за Србију. Уверен сам да ће Јелена показати храброст, борбеност, истрајност и упорност јер те особине њу красе све ове године колико се такмичи и бори и за свој матични клуб и за државу Србију.“
Како је нагласио помоћник градоначелника за омладину и спорт Милош Симовић, сан сваког спортисте је да се такмичи на Олимпијским играма, а нарочито ако направи добар и резултат изнад очекивања. Он је честитао Јелени на самом учешћу на Олимпијским играма, њеној породици, при том мислећи и на Бициклистички клуб Металац.
„Наш бициклистички клуб Металац је већ годинама најбољи тим у Србији, спортски радници у клубу раде сјајан посао, едукују младе, стално имамо нове шампионе, нове будуће бициклисте за велика европска и светска такмичења. Сматрам да Град мора да брине о том клубу, о том спорту, јер је он дао много Краљеву и краљевачком спорту. Јелена Ерић треба да буде осталим колегама и друговима из клуба и спортистима из Краљева велики пример како се бори за свој град, како се напорно тренира како би се остварили снови“, поручио је помоћник градоначелника Симовић.
„Испраћамо Јелену Ерић на Олимпијаду у Француску са надом да ће на прави начин представити српски спорт, краљевачки спорт и Бициклистички клуб Металац“, рекао је председник Спортског савеза Краљева Александар Даишевић истакавши: „Мало је примера у свету да из једног клуба такорећи породично одлазе на Олимпијаду. Нама је јако драго да у нашем граду Бициклистички клуб Металац управо има такву традицију. Искрено се надам да ће Јелена Ерић на прави начин показати како се бори за боје своје земље.“
Даишевић је истакао да су краљевачки олимпијци много тога дали за освајање медаља у претходном периоду, а да ће и ова Олимпијада засигурно остати упамћена „по ономе што буду урадили они који су потекли из овога града“.
„Очекујемо да ће се са медаљама вратити и одбојкаши и кошаркашице и кошаркаши. Волео бих да се и Јелена Ерић врати са медаљом, али и са неким местом које припада њеној класи и њеном имену. То значи да ћемо отворити балкон на згради Градске управе града Краљева, да ћемо је дочекати онако како треба да дочекамо свакога ко се на прави начин представи на тако великим такмичењима као што је светска спортска смотра која је ове године у Француској. Срећно, Јелена!“, казао је Даишевић пожелевши успех и свим олимпијцима Србије.
Он је додао да је, на иницијативу Радише Чубрића, покренута иницијатива да се код реконструисаног атлетског стадиона крај Ибра изгради Олимпијска чесма, на којој би била уписана имена свих краљевачких олимпијаца који су представљали нашу земљу до ових Олимпијских игара, с тим да би имена учесника сваке следеће Олимпијаде била дописивана. Тако би и деца и одрасли могли да виде ко је све из Краљева био на Олимпијади, донео медаље, што не сме да се заборави. Он је изразио наду да би то могло да буде реализовано до краја ове или током наредне године.
Уз све већ постигнуте успехе, за прво учешће на Олимпијади Јелена Ерић скромно каже да се нада да ће је послужити време и срећа у борби за добар резултат на друмској трци.
„Биће нас скоро 90 девојака на трци. Не бих пуно о очекивањима, једноставно – желим да дам све од себе и да се борим за добар резултат па ако будем била топ 10 или првих пет… медаља – то би био врхунац. Ово је дефинитивно један испуњен сан и један велики циљ да се подигне ниво бициклизма у Србији, да се боримо за добар резултат, јер мислим да бициклизам заслужује да га представим у најбољем светлу“, рекла је Јелена.
Тренер и селектор Милош Миладиновић истиче да Србија први пут у историји на овогодишњим Олимпијским играма има женског представника у друмској конкуренцији – Јелену Ерић, док за мушку норму вози Огњен Илић. Према његовим речима, одрађене су добре припреме пре самог почетка игара, остало је још пар тренинга да се одради на стази у Паризу.
Председник Бициклистичког клуба Металац, помоћни тренер и рођак Јелене Ерић, Радиша Чубић, истиче да му је велика част што је Јелена наставила традицију бициклизма – што је четврти олимпијац који ће наступити из породице Чубрић.
„Веома смо поносни на Јелену. Та њена упорност последњих десет година коначно се исплатила. Она је већ постигла запажене резултате – била је два пута око двадесетог места на свету, што је неко реално место међу 90 најбоље квалификованих девојака. Сваки резултат који би приближио Јелену око десетог места био би невероватно велики успех, медаља би била сензационална и нешто што би бициклизам, који је веома тежак и захтеван посао, подигло на ниво који заслужује. Поносни смо на досадашње Јеленине успехе, она одлази на Олимпијске игре спремна“, каже Чубрић и додаје:
„Јелена је мала међу 90 горостаса светског бициклизма, али има веома велико срце и она ће, на стази која је веома захтевна и тешка, дати све од себе.“
Подршку за што бољи пласман на Олимпијским играма у Француској, нашој младој суграђанки Јелени Ерић, можемо да пружимо и крај малих екрана – у недељу, 4. августа, од 14.00 часова, на каналу Eurosport – цела трка, а на РТС-у уз повремена укључења.
Print Friendly, PDF & Email