Културни центар „Рибница” Краљево организује Фестивал „Златне хармонике Краљева” од 20. до 26. јула 2024.

Овогодишњи програм фестивала почиње концертом класичне музике у суботу, 20. јула у 20 часова, у Свечаној сали Градске управе.

У програму, у коме ће бити изведено неколико светских премијера, учествују Никола Пековић и Београдски камерни оркестар. Диригент је Данијел Гајс из Немачке, а специјални гост Александар Седлар – перкусије.

Програм: Т. Милошевић, И. Бркљачић, А. Седлар, А. Крстајић, И. Андрић, З. Ерић.

У понедељак, 22. јула у 20 часова, у Свечаној сали Градске управе биће одржан концерт Марије Ратков, Петра Бешовића и Немање Чамагића, студената хармонике са Факултета уметности у Нишу из класе Николе Пековића. Публика ће имати прилику да слуша разноврстан репертоар, који чине дела различитих епоха и стилова. Почевши од барока, преко оригиналних дела, транскрипција, па све до савремене музике, ови млади извођачи представиће вам бројне могућности савремене академске хармонике.

Програм: Д. Скарлати, А. Кусјаков, В. Бонаков, А. Бацини, Ф. Глас и многи други.

Промоција монографије „Хармоника у Србији – од Пашоне до Универзитета“, аутора др Љубомира С. Лукића, биће приређена 24. јула у 19 часова, такође у Свечаној сали Градске управе. Монографија обухвата живот и дело најзначајнијих српских хармоникаша свих генерација, композитора за хармонику, професора и градитеља хармонике, у периоду од појаве хармонике у Србији почетком XX века па до данас, како у народној, забавној и џез, тако и у класичној музици. У музичком делу програма учествује Новица Неговановић млађи.

Такмичење младих хармоникаша за признање „Новица Неговановић” одржаће се у четвртак, 25. јула 2024. са почетком у 21 час, на Тргу српских ратника у Краљеву. Ове године, за прве три награде, надметаће се 16 кандидата из Србије, Републике Српске, Мађарске и Румуније. Прва награда је снимање једног кола у студију Александра Софронијевића. Друга и трећа награда су новчане.

У ревијалном делу програма учествују Снежана Ђуришић и Александар Софронијевић уз пратњу Нродног оркестра под управом Владе Пановића.

И ове године се фестивал завршава великим концертом народне музике. На централном градском тргу у петак, 26. јула, одржаће се концерт „Теби за љубав”. Вече композиција нашег познатог композитора и инструменталисте на хармоници Мише Мијатовића почиње у 21 час.

Уз пратњу Мијатовићевог оркестра, у програму учествују Мирослав Илић, Зорица Брунцлик, Славко Бањац, Радиша Урошевић, Јелена Броћић, Милица Миловановић и Милош Вујановић.

На репертоару су песме које изводе поменути вокални солисти, али и оне које је Мијатовић компоновао за Снежану Ђуришић, Миру Шкорић, као и песме које су изводили Маринко Роквић, Добривоје Топаловић и многи други.

Сви програми су бесплатни за публику.

Print Friendly, PDF & Email