Круна седмодневних дешавања у оквиру Недеље „Веселог спуста“ – пловидба дуж 25 километара вијугавог тока Ибром од Маглича до Матарушке Бање односно Краљева, стартовала је у недељу, 14. јула. Ни изузетно висока температура – проглашен црвени метео аларм, ни поприлично низак водостај Ибра, нису спречили неколико хиљада спусташа да се окупе подно Маглича на старту најстарије манифестације на води – „Веселог спуста“.

С обзиром на временске прилике и оно што узрокује вишедневни топлотни талас, организатори – Туристичка организација града Краљева, Град Краљево и Кајак клуб „Ибар“, и непосредно пред почетак спуста, апеловали су на учеснике да буду пажљиви због подводних стена, као и да се адекватно припреме за боравак на води на високој температури – адекватно се обуку, квасе се, заштите кремама са високим фактором заштите…  а као најважније – да не скачу у воду и да се понашају у складу са ситуацијом на терену.

Како је истакао директор „Веселог спуста 2024“ Александар Ерац, после свих дешавања током лепих седам дана у Краљеву, дошао је ред да најлепшу, најстарију манифестацију, завршимо онако како треба.

„Јако је битно да су сви наши веселоспусташи срећни и задовољни, али је битно да данас, када је црвени аларм, сви поведу рачуна да бисмо безбедно дошли до Матарушке Бање, уз добру музику, да се веселимо и да дочекамо и 36. ‘Весели спуст’, који ће следеће године кренути 7. јула“, најавио је дугогодишњи директор „Веселог спуста“.

„Од вас бољих нема! Весели, радосни, насмејани… И тако идемо низ Ибар до Матарушке Бање, да пробамо пасуљ, а успут да се веселимо и заједно певамо, да будемо једна породица, али вас молим – не скачите у Ибар, стене су испод, водите рачуна, поквасите мајице, чувајте се да бисмо могли стварно да се веселимо“, замолио је учеснике спуста, који су дошли из градова широм Србије, али и иностранства, директор Александар Ерац.

Манифестација која ове године обележава јубиларних 35 година једна је од дефинитивно најпознатијих и најпризнатијих манифестација не само у Краљеву, у Србији, већ и у самом региону – поручила је директорка Туристичке организације Краљево Љубица Јововић Матовић.

„’Весели спуст’ у великој мери доприноси туризму у Краљеву, у околини. Више од 100.000 људи је само прошле године прошло кроз Краљево, посетило Краљево, остало на самом ‘Веселом спусту’ последњег дана свих дешавања у седмици ‘Веселог спуста’, а слика са старта овогодишњег спуста показује огромну посећеност, велики број људи који се спрема да се лагано спусти низ Ибар“, рекла је директорка краљевачке Туристичке организације.

Ове године, први пут током тридесет пет година постојања, „Весели спуст“ је имао – капетаницу. Веселоспусташе је, у име Града Краљева, поздравила заменица градоначелника града Краљева Кристина Марковић. Изразивши задовољство што јој је припала част да означи старт јубиларног, тридесет петог „Веселог спуста“, и поздрави спусташе, Кристина Марковић је подсетила окупљене подно Маглича, спремне да крену у нову авантуру, да је „Весели спуст“, осим што је спортско-рекреативна, и еколошка манифестација.

„Чувајте нам Ибар, нека нам остане чист. Желим вам најпре безбедан спуст, а да ће бити весео – то нико не сумња. Уживајте!“, поручила је заменица градоначелника.

Како је истакла, Kраљево, захваљујући „Веселом спусту“, сваке године у време одржавања ове манифестације, постане центар и Србије и региона.

„Сваке године је све већи број туриста, и оних који посећују Краљево и оних који се спуштају Ибром. Иако су високе температуре овог пута, то није омело спусташе да се појаве на старту највеселије журке на води. Захваљујем и партнерским и братским градовима, који су ту сваке године и који чине да ово буде још богатији спуст и да се за њега зна далеко ван граница нашег града“, рекла је заменица градоначелника града Краљева Кристина Марковић захваливши и медијима који краљевачку веселоспусташку причу причају и промовишу колико спуст и постоји.

Поред традиционалног, бесплатног пасуља, који је спремљен да сачека учеснике спуста када стигну у Матарушку Бању, док су љубитељи природе и реке савладавали Ибар, у Матарушкој Бањи се двадесет четири екипе такмичило у традиционалној припреми пасуља и рибље чорбе – у оквиру манифестације „Сребрни казан“. Туристичка организација је за све учеснике 32. „Сребрног казана“ обезбедила котлић, сто и столице, мајицу и пасуљ односно рибу, а обавеза такмичара је била да донесу месо односно рибу и зачине.

Најбољу рибљу чорбу скувала је екипа краљевачког ЈКП „Водовод“, друго место освојило је Удружење УТП „Зоран Марашевић“ из Ниша, а треће екипа Научно-пословног центра World. Најбољи пасуљ скувала је екипа Mr BeanS, на другом месту су се нашли Саша и Жико, а на трећем Планинарско-смучарско друштво „Гвоздац“ из Краљева. Првопласирани су добили пехаре, медаље и дипломе, а друго и трећепласирани медаље и дипломе. Такође, подељене су и захвалнице. Најбоље уређени штанд је екипе Загино сокаче, а најбољиу кувар Загорка Радојевић.

Први пут ове године, у оквиру „Сребрног казана“, гости из Лесковца правили су праву лесковачку пљескавивицу, димензија – да има за веселоспусташе и за госте.

Print Friendly, PDF & Email